Frank Heinen

Veel goede baanwielrenners, met name de sprinters, hebben een BMX-achtergrond. Vanuit het BMX-en hebben zij de overstap naar het baanwielrennen gemaakt. Een overstap die vaak goed te maken is. Denk maar aan Elis Ligtlee, Jeffrey Hoogland, Harry Lavreysen en Mark Cavendish.

Daarom is het zo jammer dat de baan nu niet overdekt is. Er is geïnvesteerd in een schitterend complex, waar nu niet volledig gebruik van gemaakt kan worden. Wanneer je er een paar stapjes bij kunt zetten, heb je een compleet complex waar alle disciplines terecht kunnen en van elkaar kunnen leren.

Want talent komt vaak uit een andere sport. Elis Ligtlee is een goed voorbeeld. Zij is ontzettend sterk, maar het kwam er in het BMX-en niet volledig uit. Ze is gaan baanwielrennen en nu is ze Olympisch Kampioen! Talent komt soms tot uiting wanneer iemand de mogelijkheid heeft om iets anders te proberen. Om te gaan baanwielrennen moet je nu eigenlijk naar Apeldoorn toe, want de baan in Assen is een groot deel van het jaar niet te gebruiken.

Ik ben ook een voorstander van divers opleiden. Laat de jeugd vooral andere dingen proberen. Ze worden er completere sporters van en misschien vinden ze het wel erg leuk om te gaan baanwielrennen. En die afwisseling houdt ze juist geboeid. De jeugd sport steeds minder, door ze te blijven prikkelen en uit te dagen, blijven ze de sport leuk vinden. En wie weet zit er een groot talent tussen en hebben we over 8 jaar weer een Olympisch Kampioen!