Rikus Bartol

Door regen en vooral dauwaanslag is de wielerbaan, veel meer dan bij de bouw werd aangenomen, onvoldoende veilig om te gebruiken. Eigenlijk alleen tussen de zwarte meetlijn en de rode sprinterslijn. Daardoor blijft de trainingsintensiteit beperkt, voor het individu maar zeker ook voor groepen. De belijning is vaak erg glad, waardoor inhalen gevaarlijk is.

Dat heeft weer negatieve gevolgen voor de continuïteit en de trainingsopbouw van renners. En het is moeilijker om baanclinics geven, want er kan niet gegarandeerd worden dat de baan veilig is. Zo loopt de baan inkomsten mis. Inkomsten die noodzakelijk zijn om wedstrijdrijders tegen een gereduceerd tarief gebruik te laten maken van de baan.

Een overdekte wielerbaan garandeert beschikbaarheid en continuïteit, het hele jaar door! De mogelijkheden voor wielrenners uit Noord Nederland worden veel groter en ze kunnen specifieker gaan trainen. Daarnaast versterkt het de mogelijkheid om multidisciplinair te kunnen fietsen in KNWU district Noord.

Met name jongeren hebben de behoefte om te wisselen van discipline. Weg, veldrijden, mountainbiken, BMX en nu ook de baan maakt dat ze uitgedaagd blijven worden. De wereldtop van het professionele wielrennen toont ook aan dat het de completere renners zijn die meedoen voor de podiumplaatsen. Daar komt bij dat de drie noordelijke provincies de wielersport als één van de belangrijkste sporten zien om de bevolking gezond en in beweging te houden. Het KNWU district Noord sluit met de opzet van het Regionaal Wielercentrum Noord direct aan bij die ambities. Met een overkapping krijgt dat streven een enorme boost!

Vanaf de opening van de baan is er het streven om wedstrijden met vrije inschrijving te organiseren voor de noordelijke baanwielrenners. En er zijn plannen om tot een vijf banen toernooi in Nederland te komen. Maar zonder overkapping is dat eigenlijk niet te realiseren, ondanks dat er wel een groep noordelijke renners is, die de baanfiets omarmd heeft. Als zij niet in Assen kunnen trainen, gaan ze ergens anders in het land trainen.

Los van dat alles is het baanwielrennen een genot om naar te kijken voor toeschouwers. Kortom, het aanbrengen van een overkapping zal niet alleen de baansport in het noorden verrijken, maar de gehele wielersport vooruit helpen!